CLUB D'ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES

Barra menu

INICI QUI SOM MARXANDATGE ACCÉS SOCIS

AVANTATGES SOCI ESTATUTS DEL CLUB AVÍS LEGAL POLÍTICA PRIVACITAT POLÍTICA GALETES

CENTRES COL·LABORADORS

CENTRES COL·LABORADORS
- CENTRES AMB AVANTATGES SOCI VILASUB -

dimarts, 24 de desembre del 2013

VILAFRANCA DEL PENEDÈS 22/12/13

Com no podia ser d’una altra manera, hem acabat l’any amb una jornada ben especial. Amb un bon dinar a Vilafranca del Penedès, bressol de VILASUB i de la majoria dels seus membres. 

Aquesta jornada festiva la vam començar a la fira del Gall fent un tast de vins a les carpes. I la veritat que va ser tot un encert, ja que per un mòdic preu podies tastar unes quantes varietats de vins de la comarca. I és que venir al Penedès a fer un tast de vins, és com anar a França a tastar formatges o a Galícia a menjar marisc. Ho sigui, paraules majors i tota una experiència pels sentits!

Posteriorment i abans que els nostres “sentits” és ressentisin massa pel Vi (jejeje), vam fer camí cap al Restaurant Sharlotte, per trobar-nos amb els membres del club que no van poder acudir a la fira del Gall, i començar així el nostre dinar de celebració de final de temporada. Aquest va consistir en una sèrie d’aperitius, plat principal, cafè i postres. 


El Cava per aquesta ocasió, va ser gentilesa del celler SOMNI d’ARAN i com no podia ser d’una altra manera, ja que estàvem a Vilafranca del Penedès, BOMBONS CUDIÉ ens va obsequiar amb el seu producte més tradicional, les seves delicioses Catànies. Des de VILASUB els hi volem agrair molt especialment la seva col·laboració perquè aquest esdevenint fos un gran èxit.






Més que un dinar va ser una gran celebració. Ja que hi van haver, sortejos, obsequis pels assistents, entrega de regals, etc. 

També hi van haver 2 passes de muntatges vídeo - fotogràfics. Un que resumia tota la temporada 2013 i els seus bons moments, i un altre del viatge al POL NORD que havia fet anteriorment el nostre company Pascual Fernández “Pasqui”.




Només ens queda agrair-vos des de VILASUB, l’assistència a aquest esdeveniment tan especial i l’haver fet possible una temporada de busseig tan bona i sensacional. Gràcies a tots companys,  de ben segur que al 2014 viurem experiències iguals o millors que les d’aquesta temporada, que tot just acaba de finalitzar.


Salut i bombolles!!

dimecres, 18 de desembre del 2013

ARA ÉS EL MOMENT...

...en què al refredar-se l'aigua del mar, podem tornar a trobar-nos en les nostres immersions de costa amb els raps, Lophius piscatorius.

Els raps són uns peixos que es caracteritzen per  tenir el cos aplanat i una gran i ampla boca horitzontal, que presenta una prominent mandíbula inferior plena de dents que van cap enrere per evitar la fuga de les seves preses. Són carnívors, s'alimenten de peixos i petits crustacis. I són coneguts com a peixos pescadors perquè mitjançant un lòbul que presenten a la seva part dorsal atrauen les preses apropant-les fins a la seva boca.


Un exemplar adult pot arribar fins als 2m. de llargària i la seva coloració pot variar dels tons grisos-verdosos fins a foscos amb tons vermellosos. Normalment viuen en fons fangosos entre els 30 i 150 m. de fondària, encara que pot arribar fins als 500 de fondària. En aquesta època d'aigües fredes els podem trobar a cotes menys profundes i a prop de fons rocosos amb vegetació on es camuflen o s'ensorren per atrapar les seves preses.


Per a més informació sobre aquest i altres animals marins, us recomanem consultar magnífica guía d'espècies que elabora el Club d'Immersió de Biologia, de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.

Salut i bombolles!!

dijous, 7 de novembre del 2013

MATARÓ 03/11/13

Una vegada més VILASUB torna a visitar la comarca del Maresme i la ciutat de Mataró, per anar a bussejar amb Manatee Diving. Aquest centre de busseig el trobem ubicat al port de la població i està regentat pel Pitu Casals, conegut capbussador de la comarca.

EL VELL
El punt d’immersió escollit per aquesta jornada va ser El Vell. Aquesta és una immersió que està a uns 15’ del Port de Mataró i es desenvolupa en una gran barra de pedra que va d’Oest a Est, a una fondària de 22 metres a la part més alta de la barra i a uns 25 metres a la part més fonda. Això fa que sigui gairebé inevitable, fer una petita parada de descompressió obligatòria abans de finalitzar la immersió.


A "El Vell" podem trobar gran quantitat i varietat de vida, vam poder contemplar força llagostes, morenes i rascasses de grandària considerable, que habiten en gairebé tots els forats i escletxes d’aquesta formació rocosa, i que fan les delícies dels fotosubs.

    
En aquesta ocasió vam ser set els membres de VILASUB que ens vam traslladar a Mataró i vam gaudir d’aquesta fantàstica immersió. Aquesta va durar uns 45’, la fondària màxima va ser d’uns 25 metres i la temperatura de l’aigua 18ºC.


Volem dedicar un especial agraïment al Pitu i la Sílvia de Manatee Diving, per la seva gran atenció i professionalitat; I pel magnífic piscolabis amb què ens van obsequiar per finalitzar aquesta gran jornada!!

Salut i bombolles!!

dimarts, 15 d’octubre del 2013

S'AGARÓ 13/10/13

Aquest passat Diumenge, ens vam aplegar uns quants membres de la família VILASUB, per anar a capbussar-nos a les aigües de la bonica població costanera de Sant Feliu de Guíxols. Vam anar amb el centre de busseig Sublímits Diving Center S’Agaró i les immersions escollides per aquesta magnífica jornada van ser: La Xarxa i posteriorment Les Planetes, 2 immersions que no van deixar indiferent a ningú.

Tots a bord!! A punt per capbussar-se!!

LA XARXA
Aquesta va ser la primera immersió que vam fer, ja que la seva fondària és d’uns 35 metres i sempre és recomanable fer la immersió més fonda en primer lloc, per poder estar més temps en el fons a la segona. Vam trobar un fort corrent d’Oest a Est que ens va acompanyar al llarg de tota la immersió, però això no la va desmerèixer en cap moment, ja que vam gaudir d’una bona visibilitat i vam veure força vida animal: Llagostes, Sards, Moixarres, Daurades, Morenes, Pops,  etc.

     
La roca coneguda com el cap del camell està totalment recoberta per l'anémona incrustant groga (Parazoanthus axinellae)


A la zona de la xarxa es poden assolir fondàries considerables (-37m.)

Com ve sent habitual ens vam dividir en 2 grups per fer la immersió, ja que eren força gent per anar en un sòl grup (la família creix i VILASUB és cada dia més gran en nombre i en qualitat). Per sort a VILASUB tenim de tot, bons capbussadors, bons fotògrafs i bons guies que assessorats pels guies locals, s’encarreguen de formar petits grups perquè així les immersions siguin més còmodes per a tots els membres del club.

La immersió va tenir una durada d’uns 40 minuts, vam arribar a uns 33 metresde fondària i la temperatura de l’aigua va ser de 19ºC.

LES PLANETES
La segona immersió va tenir lloc molt a prop de la sortida del Port de Sant Feliu i encara que pugui semblar que és una immersió que es fa per comoditat (que també ho és). És una immersió 5 estrelles que els centres de busseig i els capbussadors que tendeixen al mareig en les embarcacions, tenen la sort de tenir-la ben a prop.


Alguns "balcons" rocosos es troben a prop de la superfície.

Una vegada més ens vam dividir en 2 grups i vam tenir la sort també, de què el corrent que ens va afectar durant tota la primera immersió, no ens afectés en el transcurs d’aquesta segona. Per fer una descripció bastant gràfica de la topografia d’aquesta immersió, diríem que és com una mà oberta en la qual els dits serien les formacions rocoses que formen els seus magnífics canons. Aquests els podem recórrer d’un en un des de la base fins a la punta, per posteriorment tornar per sobre d’ells al punt d’origen.

  
A Les Planetes també trobem un gran esclat de vida.

Vam gaudir d’una bona visibilitat, vam veure força vida animal i alguns també vam gaudir d’una petita “deco” (jejeje!!). Ja que aquesta immersió també té algun punt a més de 20 metres de fondària, que combinats amb els 33 metres de la immersió anterior fan que sigui inevitable fer una petita parada de descompressió obligatòria abans de finalitzar-la.

La immersió va tenir una durada d’uns 60 minuts, vam arribar a uns 24 metresde fondària i la temperatura de l’aigua va ser de 19ºC.


Volem fer arribar des d'aquí, el nostre agraïment a en Xavi Calafell i a tot l’equip de Sublímits Diving Center S’Agaró, ja que una vegada més, ens van fer gaudir d’una altra jornada de submarinisme per emmarcar.

Salut i bombolles!!

dijous, 19 de setembre del 2013

L'ESTARTIT 15/09/13

Aquest passat diumenge, un grup de membres de VILASUB vam anar a capbussar-nos a les aigües de la comarca del Baix Empordà. Concretament a la població de l'Estartit i des d'allí amb el Xaloc Diving Center, vam anar primer a la costa del Montgrí per poder recorrer el túnel de l'Illa Pedrosa, i després al parc natural de les Illes Medes per submergir-nos al Tascó Petit.

CALA PEDROSA
Era la segona vegada que anàvem a fer aquesta immersió aquesta temporada, però sempre val la pena repetir aquest punt d'immersió, ja que el túnel que travessa l'illot és majestuós. Malauradament la visibilitat no va ser tan bona com ens hauria agradat, però tot i així, no va estar gens malament.

En Pascual (FotoSubPasqui), captant imatges del túnel de l'illot de Cala Pedrosa.
Ens vam dividir en tres grups, ja que vam ser tretze membres de VILASUB els que ens vam aplegar per gaudir d'aquesta immersió. Vam veure llagostes (no tantes com fa un parell de mesos) i un llamàntol de grans dimensions, com a espècies animals a destacar. 





Esperem que ara que la costa del Montgrí ha estat declarada parc natural, les poblacions d'espècies animals comencin a recuperar-se una mica. Sobretot els peixos, ja que en alguns punts d'immersió es troben a faltar algunes espècies d'aquests animals. 



La immersió va tenir una durada de 60', vam baixar fins a una fondària d'uns 27 metres i la temperatura de l'aigua va ser d'uns 20ºC.

TASCÓ PETIT
La segona immersió de la jornada estava programada a la Cova de la Vaca, però degut a les inclemències del temps, vam anar al Tascó Petit. Però bé, no hi ha immersió dolenta a les Medes. I així va ser, ja que vam veure gran quantitat de vida: meros, espetons, sards, daurades, déntols, llobarros...tots de gran tamany.

     

I vam poder gaudir dels colors dels seus fons marins, decorats amb gorgònies, branques de coral, etc.



La visibilitat també va ser millor que en l'anterior immersió, i això sempre ens fa gaudir més del busseig. Per aquesta immersió vam fer servir Nitrox, per no acumular tant de Nitrogen al nostre organisme i d'aquesta manera evitar també, que els nostres ordinadors ens penalitzessin massa.



La immersió va tenir una durada de 60', vam baixar a una fondària d'uns 24 metres i la temperatura de l'aigua va ser d'uns 20ºC.


Menció especial pel Pascual Fernández "Pasqui" i la Patrícia Martínez, ja que es van estrenar com a membres de VILASUB. També un record especial pel Ramón Silíceo i tot l'staff del Xaloc Diving Center de l'Estartit. Moltes gràcies companys!!

Salut i bombolles!!

dimecres, 7 d’agost del 2013

L'ESCALA 04/08/13

En la nostra darrera sortida d’immersió vam ser tretze els capbussadors que ens vam desplaçar fins a la bonica vila de l’Escala per capbussar-nos amb Mateua Dive a les aigües del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

Mateua Dive és el centre precursor del carnet BCB, projecte al qual estem associats i que ens dóna un seguit d’avantatges als capbussadors que estem afiliats, quan anem als seus centres acreditats.
A més, Mateua Dive compta amb unes bones i renovades instal·lacions, bones embarcacions, un fantàstic equip humà i molt bon ambient de busseig.

El grup de VILASUB rumb a l'Illa Ferriol.
Per aquesta ocasió vam programar dues immersions consecutives a dos punts del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, on trobem dos grans illots, que tenen la particularitat, d’estar foradats per uns túnels als quals només es pot accedir per explorar-los fent submarinisme.

ILLA FERRIOL

La primera de les nostres immersions la vam realitzar a l’Illa Ferriol. Malauradament ara no es pot fondejar a l’interior de la Cala on es troba aquest Illot, ja que està prohibit. Així que vam fondejar a la Cala del costat coneguda amb el nom de Cala Formatge.

Ens vam dividir en 2 grups, ja que érem un grup bastant nombrós, i vam avançar per superfície uns 50 metres per situar-nos al costat de l’Illa Petita que està al costat de l’Illa Ferriol. Una vegada allà ens vam capbussar per posar rumb cap aquest illot i travessar el túnel que trobem al seu interior.

Espectacular contrallum travessant el túnel de l'Illa Ferriol.
La nostra intenció era travessar el túnel de l’illot des de l’entada que mira a terra, però ens vam desorientar una mica, ja que el pas que va a l’interior de la Cala Ferriol està a tan sols uns 7-8 metresde fondària, i nosaltres anàvem bussejant a uns 14 metres. Així que vam acabar travessant-lo des de la banda que dona a Mar obert (que està a uns 24 metres de fondària) cap a la que dona a terra. Per sort (i experiència) alguns membres de VILASUB ens vam adonar de seguida del lloc on ens trobàvem i no ens vam perdre, simplement vam fer l’itinerari previst a l'inrevés.


A l’interior del túnel no vam trobar gaire vida, però durant tot el recorregut fora d’aquest i en les proximitats de l’illa Petita, vam veure força bancs de peixos (Sards, Daurades, Salpes, Déntols, etc), també vam veure alguna Llagosta i alguna Morena als seus amagatalls, així com diferents tipus d'Opistobranquis (força vaquetes suïsses) i també vam poder contemplar el Corall Vermell i abundants Gorgònies Blanques. La immersió va tenir una durada d’uns 60 minuts i la fondària màxima va ser de 25 metres.

CALA MATEUA

Una vegada al centre de busseig ens vam tornar a equipar i vam baixar a Cala Mateua per visitar les restes del derelicte Constantín i els túnels que travessen l’illot situat en aquesta Cala. L’única “dificultat” d’aquesta immersió és agafar bé el rumb cap al Constantín (300º-330º) des de l’Illa Mateua, ja que gairebé tenim 15’ de navegació per arribar-hi i és relativament fàcil desviar-se i passar-ho de llarg.


Aquesta immersió la vam començar en un únic i nombrós grup però la tornada des del Constantín la vam fer en 2 grups, ja que alguns membres ja estaven quasi a mitja ampolla quan recorríem les restes del Constantín i això fa aconsellable la tornada. D’altres amb més aire i càmeres fotogràfiques van preferir entrenir-se (com és normal) pels voltants del derelicte i fer la tornada més a poc a poc.

Visió des de l'interior del túnel de l'Illa Mateua.
Ja de tornada a l’Illa Mateua, vam explorar els túnels que travessen aquest illot i vam finalitzar la immersió després de gairebé 75 minuts d’haver-la iniciat. Sense cap mena de dubte, dues immersions fantàstiques que s'han de repetir.

Salut i bombolles!!

diumenge, 21 de juliol del 2013

S'AGARÓ 14/07/13

A la nostra darrera sortida vam ser 9 els membres de VILASUB, els que vam anar a capbussar-nos amb Sublimits Diving Center de S'agaró. Un altre molt bon centre acreditat BCB, del que cal destacar les seves bones instal·lacions i el tracte excel·lent que vam rebre de tot el seu equip humà.


LA ROCA ROJA 
Aquest punt d’immersió el trobem davant la costa de Platja d’Aro, i es caracteritza per ser una gran formació rocosa que va des dels 9 metres de fondària, fins als 32 metres. Va ser una immersió tranquil·la en la que ens vam dividir en 2 grups. La Roca Roja concentra gran qüantitat de vida, així que vam poder veure vàries llagostes, morenes, variats nudibranquis (abundants vaquetes suïsses), sastres, bancs de sards de gran tamany i un gran banc d’espetons alimentant-se de petits peixos.


Pot ser, va ser la part de la immersió més espectacular i només va ser a uns 10 metres de fondària, ja que veure a aquests peixos caçant és tota una experiència pels sentits. Una vegada més queda demostrat que no és necessari anar a grans profunditats per veure coses espectaculars, ja que amb una mica d’atenció i fins i tot fent una parada de seguretat pots veure coses tant insòlites i boniques, com a aquests éssers alimentant-se dins el blau.

LES PLANETES
Aquesta 2ª immersió la vam fer just davant la platja de Sant Feliu de Guíxols. En aquesta ocasió també ens vam dividir en 2 grups i també vam poder observar força llagostes, ja que els guies que ens va posar el centre eren perfectes coneixedors de la zona, i es coneixien bastant bé els amagatalls d’aquests espectaculars crustacis.


També vam tenir la sort de poder observar un peix lluna d'una mida considerable mentre era desparasitat per petits peixos. En aquesta 2ª immersió ja vam acusar el fred acumul·lat, ja que per l’època de l’any en la que estem, l'aigua està entre 2 i 3 graus per sota del que és habitual.

Menció especial pel David i la Sandra, ja que en aquesta jornada es van estrenar com a membres VILASUB. 

Aprofitem també per donar les gràcies a tot el personal de Sublimits, per la seva atenció i la feina ben feta.

Salut i bombolles!!

dijous, 11 de juliol del 2013

ARA ÉS EL MOMENT...

...de poder contemplar els grans bancs d'espets Sphyraena sphyraena que a poc a poc es van deixant veure al nostre litoral a mesura que la temperatura de l'aigua va augmentant.

Tenen el cos allargat, lleugerament comprimit i escatós. Presenten un morro llarg i punxegut amb la boca gran i una mandíbula inferior prominent. Generalment són de color gris blavós amb el ventre platejat i bandes fosques al dors, encara que  també poden presentar tons verdosos i bruns per la part superior.  

Viuen al litoral, generalment els podem trobar entre els 5 i 100 de fondària. Els joves formen bancs força nombrosos mentre que els adults tendeixen a viure en solitari. Els bancs d'espets els acostumem a trobar sobre formacions rocoses submergides i derelictes.
Imatge cedida per Pau Asensio
Sovint podem observar-los caçant molta varietat de peixos des de sardines, agulles, castanyoles fins a pops i gambetes.

Els espets es reprodueixen al Mediterrani entre els mesos de juny i setembre quan les aigües comencen a escalfar-se. Ho fan a poca fondària on s'agrupen per fecundar els ous expulsats per les femelles que així seran transportats pels corrents marítims. És d'aquesta manera que aquesta espècie es distribueix per les nostres aigües fàcilment. 

Aquests peixos són típics d'aigües tropicals com les del Mar Roig, de fet van accedir als nostres litorals des d'allí per la construcció del canal de Suez. 

Per completar aquesta informació podeu consultar la magnífica guia d'espècies elaborada pel Club d'Immersió de Biologia, de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.

Salut i bombolles!!

divendres, 28 de juny del 2013

MATARÓ 23/06/13

LA ROCA TROBADA
Aquest passat Diumenge, vam anar a capbussar-nos per primera vegada a les aigües de la comarca del Maresme. Concretament, a la bonica vila de Mataró amb el centre de busseig Manatee Diving



En aquesta ocasió ens vam ajuntar 10 "Vilasubians", per gaudir d'una immersió que encara que l'aigua estava bastant freda per l'època de l'any (15ºC- 16ºC) i que la visibilitat era bastant reduïda, els amants de la micro-fauna i la fotografia van gaudir d'allò més, ja que hi havien desenes de petits opistobranquis a la gran barra de pedra a on vam fer la immersió.


Cratena peregrina
Flabellina babai
Ens vam dividir en 2 grups per fer la immersió més relaxadament, i aquesta va tenir una durada d'una hora aproximadament. A part de la micro-fauna, també vam veure unes quantes Llagostes, que normalment a aquesta època de l'any no s'acostumen a veure, ja que en teoria, l'aigua hauria de ser més calenta. 

També va ser tot un detall, per part d'en Pitu, que ens esperés amb un brou ben calent quan vam acabar la immersió, ja que després de quasi una hora d'immersió a 16ºC amb vestit humit i a 20 metres de fondària, és la millor recompensa que et pots trobar. Una vegada a port també vam gaudir d'una bona dutxa calenta, i un cop al centre d'immersió, ens van obsequiar amb un bon refrigeri, a més de facilitar-nos la sortida gratuïta del pàrquing del port. Aquests "detallassos" i la feina ben feta per part d'en Pitu i el seu equip, són un molt bon al·licient per tornar a Manatee Diving en la nostra propera immersió a Mataró. 

Aprofitem també per donar la benvinguda al Sergio i l'Alba que s'estrenàven com a "Vilasubians" en aquesta jornada. Us desitgem que gaudiu d'allò més amb nosaltres.

Salut i bombolles!!

dijous, 13 de juny del 2013

L'ESTARTIT 09/06/13

Aquest passat diumenge 9 de juny de 2013 una dotzena de membres de Vilasub vam anar a capbussar-nos al Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter amb el Xaloc Diving Center de l'Estartit, centre BCB acreditat.

Aquí teniu la crònica de l'espectacular jornada, redactada en primera persona des del punt de vista d'un dels protagonistes del dia, el José Sanchez, que va participar molt activament en tots els successos del dia.

CARALL BERNAT
La 1ª de les immersions va ser al Carall Bernat (immersió emblemàtica de la zona). I no va dessebre, ja que va ser espectacular. Més de 20 metres de visibilitat, Meros d’un tamany considerable, parets de Gorgònies que es perdien en la fondària, etc, i tot això en una companyia immillorable, els companys de Vilasub.


Jo amb el meu grup (Salvador i Joan) vam baixar gairebé als 40 metres i hauríem arribat, si no fos perquè el Joan em va confondre amb un altre membre de l’entitat i em va dir de pujar, pensant que el meu nivell era OWD (encara  riem cada vegada que ho recordem). Anècdotes a part, crec que va ser una immersió en la que vam gaudir tots, encara que l’aigua estava una mica freda (16ºc) per l’època de l’any en la que estem. Resumint, 43 minuts d’immersió intensa, plena de vida i color i amb uns companys de primera. Com sempre, Medes no decep. Per desgracia al company Pau se l’hi va inundar la seva càmera i va deixar de funcionar a mitja immersió. Ànims Pau, a veure si la pots recuperar.

CALA PEDROSA
La 2ª immersió va tenir lloc a l’Illa Pedrosa (Illot situat a la Costa del Montgrí). Vaig tornar a repetir grup i també se’ns va afegir el Sergio (company meu d’innumerables immersions). L’atractiu principal d’aquesta immersió es passar pel túnel que travessa l’illot. El meu grup i jo el vam travessar i una vegada estàvem a l’altra banda, vam anar a una fondària d’uns 27 metres a on vam trobar una paret plena de Llagostes (més de mitja dotzena). La tornada la vam fer per la part superior del túnel,  on hi ha un canal molt estret però segur, que et torna a portar a l’entrada del mateix. Abans de començar, el Joan em va dir que els espais tancats no son lo seu, però que miraria d’acompanyar-nos en tota la immersió, jo l’hi vaig respondre que tranquil, provem-ho i a la mínima que et sentis incomode sortim. Però no va fer falta, ja que va fer tota la immersió sense problema, superant així en aquesta immersió, la seva fòbia als espais tancats. Felicitats Joan! En definitiva, una immersió d’uns 51’ en la que vam gaudir sobretot dels contrallums que trobem a l’interior d’aquest impressionant túnel i les seves obertures superiors o xemeneies.

El túnel de l'Illa Pedrosa. Fotografia per José Sánchez

CRÒNICA D'UN RESCAT
Però el dia no va acabar aquí, ja que de tornada, a l’alçada de les Illes Medes, ens vam trobar un Vaixell amb problemes del que sortia una considerable fumera del seu interior. Ramon (patró de Xaloc) va posar proa cap aquesta embarcació per veure quin era el seu problema i oferir-los el nostre ajut. Ens vam trobar amb una família de 5 membres (2 adults i 3 nens i a més un gos) a la proa de l’embarcació, ja que a Popa, a causa del fum, no s’ hi podia estar. Es va decidir remolcar l’embarcació a Port per veure quin era el seu problema, però quan vam començar les maniobres de remolc, va començar un foc molt intens a Popa que avançava molt ràpidament per la coberta del Vaixell posant en greu perill als seus tripulants. En qüestió de segons allò va prendre com una teia, el pare amb dos dels seus fills va saltar per la borda per salvar la seva vida i la dels nanos. En veure això no m’ho vaig pensar 2 vegades (bé... vaig pensar, porto el vestit de neoprè, tinc flotabilitat positiva, ens separen uns 25 - 35 metres, puc arribar fins a ells i ajudar-los a sortir d’aquell infern) i em vaig llençar a l’aigua per socorre'ls. Tot va anar molt ràpid, malgrat la mala mar que feia, en questió de segons havia contactat amb ells. Vaig agafar un dels nanos per l’armilla salvavides (gràcies a Déu que la portaven) i la vaig dir al pare que comencéssim a nedar en direcció a la nostra embarcació, ja que, si no, corríem els risc  que el corrent ens portés cap al seu Vaixell, que en el aquell moment estava completament en flames (creieu-me quan us dic, que tenir allò a menys de 5 metres de distància no va ser gens agradable i cada vegada que ho recordo em venem esgarrifances). Vam fer un esforç i vam sortir d’aquell infern com vam poder, finalment vam arribar a l’embarcació del Xaloc i ens vam poder posar a salvo , els nanos, el pare i jo.

Aquesta va ser la meva experiència i el que vaig viure en aquell moment. Després em van explicar que Ricard, membre de l’estaf de Xaloc, també es va llançar a l’aigua darrera meu i va socórrer la mare (i el Gos), que havia saltat també per la borda amb la seva filla al veure’s envoltada per les flames,  i que un membre de la Sirena també es va llançar a l’aigua i va poder salvar la nena i portar-la sana i estalvia a la nostra embarcació.

L'embarcació sense la seva tripulació derivant cap a la costa. Fotografia per Juan García

Alguns poden considerar la meva acció d’heroica i exemplar, altres de precipitada i perillosa, però jo us puc dir que simplement va ser una acció improvisada, ja que en aquell moment no hi havia temps per pensar massa, ja que era una situació limit ( 5 persones a l’aigua, 3 d’elles criatures d’entre 3-6 anys i el seu Vaixell en flames) i la prioritat era treure aquella gent de l’aigua fos com fos. Per sort, al final tot va acabar bé,. Tota la família sana i estalvia (inclòs al Gos) i els rescatadors també bé.

Ho vaig viure en 1ª persona i em sembla increïble, que no es mencioni a la notícia (http://www.324.cat/noticia/2134133/baixemporda/Sincendia-un-vaixell-de-petites-dimensions-a-la-bocana-del-port-de-lEstartit) el paper actiu que va tenir el nostre col.lectiu (submarinistes) i els centres de busseig de la zona, en el rescat d'aquesta família.


També vull agrair als demés membres de Vilasub, el recolzament i suport que m’heu donat després d’aquest accident. Moltes gracies a tots, sou els millors.

José Sánchez


L'Anna i l'Albert també hi van ser encara que no es van poder quedar per a la foto de família

Moltes gràcies per la teva crònica José i per la teva generositat i valentia. Ens veiem a la propera aventura.

Salut i bombolles!!!