CLUB D'ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES

Barra menu

INICI QUI SOM MARXANDATGE ACCÉS SOCIS

AVANTATGES SOCI ESTATUTS DEL CLUB AVÍS LEGAL POLÍTICA PRIVACITAT POLÍTICA GALETES

CENTRES COL·LABORADORS

CENTRES COL·LABORADORS
- CENTRES AMB AVANTATGES SOCI VILASUB -

divendres, 24 de juliol del 2015

BEGUR 12/07/15

La primera jornada de busseig que teníem programada per aquest juliol ens va dur fins a les aigües litorals de Begur, a la comarca del Baix Empordà. Per aquesta jornada, que intuíem que seria espectacular, vam triar el centre de busseig Aiguablava Dive. Un centre de busseig amb més de 25 anys d'experiència, que ens va dispensar la millor atenció i que compta amb totes les comoditats necessàries perquè qualsevol jornada de busseig sigui tot un èxit.


Amb els equips ja a punt, ens van dur en dues furgonetes, en un curt trajecte, fins al petit però preciós port de Fornells, on ja ens esperava la còmoda i àmplia embarcació amb què compta Aiguablava Dive.

FURIÓ D'AIGUA XELIDA

Vàrem sortir lentament del port, tal com obliguen les normes de la navegació. Passant per davant de la bonica cala d'Aiguablava, vam posar rumb sud cap a la badia de Tamariu, tot costejant els magnífics penya-segats d'aquest tram de la Costa Brava, il·luminats pel brillant sol d'estiu que els acoloria d'un càlid to groc-ataronjat que alhora contrastava amb el verd dels pins i l'intens blau marí del mar d'estiu. Un paisatge idíl·lic del qual som ben afortunats de poder-ne gaudir.

Després d'una curta i agradable navegació vàrem arribar fins al Furió d'Aigua Xelida, indret on practicaríem la nostra primera immersió del dia. Les aigües de la mar, d'un blau intens, eren ben netes i encara que no en calma del tot, ens permetien veure, des de la barca, com la formació rocosa del Furió es perdia en les profunditats.


El Furió d'Aigua Xelida és una muntanya que s'alça des d'aproximadament els -30m de fondària fins a aixecar-se arran de la superfície del mar en forma de dos illots de 1,5m i 3m d'alçada aproximadament.


Un cop en immersió, l'abrupte paisatge submarí que vam poder contemplar gràcies als més de 25m de visibilitat horitzontal dels que vam poder gaudir, era senzillament fantàstic: parets escarpades, plenes de gorgònies vermelles (Paramuricea clavata), núvols formats per milers de castanyoletes nervioses envoltant-nos per a tot arreu, bancs de variades propers a les parets de roca folrada de gorgònies al refugi del suau corrent, ràpids espets patrullant a prop de la superfície. Tot això ens feia sentir volant ingràvids dins d'un immens aquari. 



Vàrem recórrer la base del Furió i el canó rocós més proper a aquest. On ja a uns -25m. de fondària vam poder observar les parets folrades amb més quantitat de gorgònies vermelles, núvols de centenars forcadelles es barrejaven aquí amb els de castanyoletes, grans morenes a l'aguait, diferents tipus d'opistobranquis, etc.

 

De tornada cap al vaixell vam travessar el pintoresc túnel que es troba molt a prop del lloc de fondeig a uns -13m de fondària, on vam poder contemplar els seus contrallums i la vida que l'habita.

En total vam gaudir de gairebé 1 h. d'immersió, en la que vam tenir la sensació de ser dins d'un d'aquells documentals marins de la BBC, vam assolir una fondària màxima d'uns -30m., on la temperatura mínima de l'aigua va ser d'uns agradables 22ºC.

L'ILLA NEGRA

Acabada la nostra primera immersió del dia, vam posar rumb nord a la Cala d'Aiguablava, on desembarcaríem la resta del grup que no ens acompanyaria en la nostra segona immersió del dia i on canviaríem les nostres ampolles d'aire per unes altres carregades amb Nitrox 32, aire comprimit enriquit amb oxigen al 32%, que ens permetria fer una tranquil·la segona immersió amb més minuts de fons, sense haver d'estar pendents de fer llargues descompressions.


Acomplert el tràmit, aquesta vegada vàrem posar rumb al nord, en direcció al Cap de Begur. I després de breus minuts de navegació vàrem arribar fins a l'Illa Negra.

L'Illa Negra és una formació rocosa de color fosc que s'alça des d'uns -25m de fondària,  formant esculls d'uns 1,5m d'alçada i uns 30m de llargada sobre la superfície del mar.  

En aquest indret les condicions també eren molt bones, potser millors encara que en la immersió anterior. El mar estava encar més encalmat i des de dalt de la barca podíem contemplar on acabava sobre les roques, gairebé en el fons, el cap de la boia on érem amarrats.

 

Un cop en immersió de seguida ens vam adonar que en aquest indret la fondària màxima que podríem assolir seria força més moderada que en l'anterior. I que la transparència de l'aigua ens permetria una agradable i bonica immersió.

A les parets de l'Illa Negra també són abundants les gorgònies, però en aquest cas són les blanques (Eunicella singularis). 

 

En aquest variat paisatge submarí format per roca, posidònia i sorra, també hi ha una gran concentració de vida, castanyoletes, bancs de salpes, bancs de variades, pops, morenes, diferents opistobranquis. I en les parts fosques de les parets de roca que formen l'illa tot el ventall de vida incrustant, arribant a formar una gran colònia d'anemones incrustants grogues a la paret de la cara nord de l'illa, on cal destacar una petita coveta on també vam poder observar diverses llagostes.  

Vam estar aproximadament 1h. submergits fent tranquil·lament tot el tomb a l'illa, amb una visibilitat horitzontal de més de 25m. i a una temperatura d'uns 22ºC a la fondària màxima que vam assolir de -22m.

I per arrodonir la jornada ens vam obsequiar amb un bon dinar per recuperar forces i celebrar una altra magnífica jornada d'immersions.


Fer arribar el nostre agraïment a tot l'equip d'Aiguablava Dive Center per la seva bona atenció i per haver-nos fet gaudir d'un excel·lent dia de busseig.

Salut i bombolles!!

dijous, 2 de juliol del 2015

TOSSA DE MAR 21/06/15

Amb l'arribada de l'estiu, vam organitzar una jornada de busseig i diversió en família. Aquesta jornada constava de dues immersions pels submarinistes assistents, sortint des del centre d'immersió Bwater Diver, situat en el preciós entorn del Cala Giverola Resort, lloc on els acompanyants i famílies dels participants van poder gaudir de les seves fantàstiques instal·lacions, que van fer les delícies de grans i petits.



NA BOSCA

Partint des de la mateixa cala, en la còmoda i ràpida embarcació de què disposa el centre d'immersió Bwater Diver, vam trigar uns escassos 5 minuts en arribar al primer punt d'immersió del dia. 
Na Bosca, és una formació rocosa que es troba envoltada d'una gran praderia de posidònia, situada molt a prop de la població de Tossa de Mar. 

Rumb a na Bosca. Imatge: Jordi Tarrida
Les condicions van ser molt bones, el mar estava encalmat i brillava el fort sol d'estiu, donant a l'aigua aquella tonalitat blava profunda que tant ens agrada als capbussadors.

La formació rocosa, que es feia visible des de la superfície, està principalment formada per dues grans roques separades per un curt i estret canal de sorra, les parets del qual configuren un entorn propi del precoral·ligen i acullen una gran quantitat de vida.

Núvols de castanyoletes revolotejaven sobre aquest indret, de tant en tant empaitades per algun déntol de bona mida. Bancs enormes de bogues es movien alhora, canviant sobtadament de direcció en ser aquestes atacades pels voraços espets. Bancs de sargs s'apilaven a l'esguard de les parets del canó format entre les roques. I en els forats d'aquestes vam poder contemplar un gran nombre de morenes durant tota la nostra immersió. A més de vàries classes d'opistobranquis, nacres entre la posidònia, salpes, rascasses, etc.


 

Una immersió molt recomanable, apta per a tots els nivells de busseig, de la que vam poder gaudir a fons durant aproximadament 60', assolint una fondària màxima de -21m., on la temperatura mínima va ser de 19ºC i en la que les netes aigües ens van permetre una visibilitat horitzontal d'uns 15 - 18m.

CALA GIVEROLA

En tornar al Cala Giverola Resort, on es troba ubicat el centre de busseig, vam fer un petit piscolabis per recuperar forces i permetre al nostre organisme anar-se alliberant del nitrogen acumulat, durant la immersió anterior, en respirar aire comprimit sota pressió.    

Així que aproximadament una hora més tard, ens vam començar a equipar per a la nostra següent immersió, que seria a les aigües de la mateixa Cala Giverola.

Vam emprendre el nostre recorregut per la paret esquerra de la cala, avançant una estona per la superfície per estalviar aire i guanyar metres de fondària per començar més còmodament la nostra immersió.

En aquest indret, el paisatge està format per roques, sorra i praderies de posidònia. Ja en immersió, vam anar avançant sempre deixant la paret del penya-segat a l'esquerra. 

Durant el nostre trajecte submarí, vam trobar una gran i fosca escletxa, que acollia la vida típica dels indrets foscos, esponges de diferents tipus i colors, anemones grogues incrustants, els sempre tímids molls reials, etc. 


Seguint el nostre camí, també vam poder observar, gran quantitat d'opistobranquis del gènere felimare, gorgònies blanques, gran quantitat d'anemones, bancs de sargs, grans bancs de salpes, grans grups de rogers gratant la sorra, grups de déntols sempre a l'aguait...I en un racó de l'indret més llunyà on vam arribar en el nostre recorregut, vam poder gaudir de l'activitat d'una gambeta de vidre, "Periclimes scriptus" dins de la seva anemone de sorra.

Una altra bonica immersió sortint a peu de platja apta per a tots els nivells de capbussadors, en la que l'estona que vam estar submergits va ser  d'aproximadament 1h., vam assolir una fondària màxima d'uns -16m. on la temperatura mínima de l'aigua gairebé era de 20ºC i en la que vam gaudir d'una visibilitat horitzontal mitja d'uns 15 - 18m.

 

Una jornada ben completa, que vam arrodonir amb un "estiuenc" dinar en família en l'idíl·lic entorn de la mateixa cala, alhora que vam gaudir de les magnífiques instal·lacions del Cala Giverola Resort. 


Des de VILASUB volem fer arribar el nostre agraïment a en Xavi i en Toni, així com a tot l'equip humà del centre d'immersió Bwater Diver, per fer possible una jornada tan especial com va resultar ser aquesta.
Fins ben aviat amics!!

Salut i bombolles!!