CLUB D'ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES

Barra menu

INICI QUI SOM MARXANDATGE ACCÉS SOCIS

AVANTATGES SOCI ESTATUTS DEL CLUB AVÍS LEGAL POLÍTICA PRIVACITAT POLÍTICA GALETES

CENTRES COL·LABORADORS

CENTRES COL·LABORADORS
- CENTRES AMB AVANTATGES SOCI VILASUB -

diumenge, 24 d’abril del 2016

ROSES 17/04/16

El darrer esdeveniment programat a la nostra agenda d'activitats ens va portar a capbussar-nos a les aigües del sud del Parc Natural del Cap de Creus. Per aquest motiu ens vam  desplaçar fins a Roses, des d'on sortiríem a bussejar amb el centre d'immersió ROSES SUB, un excel·lent centre d'immersió, amb el que estrenem acord de col·laboració per aquesta temporada, que compta amb un equip humà excepcional i amb una gran i amplia embarcació que ens permet arribar còmode i ràpidament a qualsevol dels punts d'immersió del Parc Natural del Cap de Creus. 

La Pepita, la gran i còmode embarcació de Roses Sub. Imatge cedida per Roses Sub Dive Center.
EL GAT

Sortint del port de Roses, vàrem posar rumb nord vorejant l'agrest paisatge del nord de la Costa Brava, fins a arribar a la punta més oriental del Cap de Norfeu, on es troba la formació rocosa que per la seva curiosa forma, és coneguda com "El Gat", localització on teníem previst realitzar la primera immersió del dia. 

Panoràmica de la formació rocosa que recorda la silueta d'un gat. Foto Pau Asensio. 
En sortir de port de seguida ens vam adonar que la mar aquell dia no seria una bassa d'oli, a mesura que ens acostàvem al Cap de Norfeu s'anava arrissant una mica més, però res que dificultés a "La Pepita" un còmode trajecte de navegació, ni que ens impedís poder practicar immersió.

Bona participació de socis VILASUB en aquesta sortida. Els 12 membres del Club esperant el moment de saltar a l'aigua.
En arribar a la boia de fondeig que es troba a la vessant sud de "El Gat", vam comprovar que hi havia una mica de corrent en direcció sud que la visibilitat en immersió seria reduïda, condicions que ens podrien dificultar una mica la immersió.  Per aquesta raó i sabent que en aquesta zona del Parc Natural del Cap de Creus, els corrents poden ser fortes i variar en qualsevol moment, vam decidir extremar les precaucions i començar a bussejar contra el corrent, sense allunyar-nos massa de la costa, entre els grans blocs de roques que s'estenen fins als -20m. de fondària aproximadament.



La immersió en aquest indret, permet variats recorreguts que ens poden dur des dels -3m. fins els -50m. de fondària aproximadament. Essent uns fons ben rics poblats d'una gran varietat de vida, que ens permeten gaudir de formacions rocoses recobertes de tota mena de vida incrustant, on són molt abundants tota classe i varietat d'opistobranquis.

Gorgònies vermelles colonitzen les parets verticals de "El Gat". Foto Juan García.
Entre els grans blocs de roques es formen racons, caus i forats que acullen meros, mòlleres de roca, morenes, congres, rascasses, etc.; i en les zones més exposades als corrents, parets folrades de gorgònies amb els seus pòlips oberts als corrents submarins, on sempre revolotegen, com papallones sobre les flors, bancs de forcadelles i castanyoletes, que omplen de colors aquests espectaculars fons marins.


En tornar a la superfície, eixams de meduses de l'espècie "Pelagia noctiluca" envaïen les aigües. Foto Sisco Serran.
De retorn a la superfície, després d'uns 50 minuts d'immersió, entre moltes meduses que el corrent transportava, amb una temperatura de l'aigua de 13ºC, amb una visibilitat força reduïda que ens permetia una visió en horitzontal d'uns 5m. aproximadament, ens vam trobar amb una superfície del mar més moguda encara, que aconsellava canviar el segon punt d'immersió que teníem previst per aquesta jornada, El Bau del Cap Trencat, per un altre que estigués més arrecerat i menys exposats al fort corrent que imperava ara a la zona.

TROBALLA EXCEPCIONAL!!

En aquest indret, molt a prop de la boia de fondeig, a uns -18m. de fondària i sobre una gran roca recoberta d'algues, vam tenir el privilegi de poder contemplar i documentar per primer cop al nostre país el rar nudibranqui Lomanotus geneidel que només es tenien dues cites anteriors en tota la mediterrània!! 

Lomanotus genei, un rar nudibranqui del que només hi havia dues cites anteriors en tota la mediterrània.

CALA ROSTELLA

Ben aconsellats per l'staff de ROSES SUB, vam anar a fer la nostra segona immersió del dia, a les immediacions de la Cala Rostella, que quedava ben protegida del corrent i ens permetria fer una plàcida i descansada segona immersió.

Als fons de Cala Rostella hi trobem un paisatge submarí dominat per una gran praderia de posidònia que s'estén, deixant petites clapes de sorra, fins més enllà dels -20m. de fondària, alternant-se amb alguns trams rocosos en la seva part més propera a la costa.

Nacra "Pinna nobilis", una espècie actualment amenaçada, creix entre la posidònia de Cala Rostella. Foto Ferran Asensio.
En aquest indret podem trobar tota la classe de vida submarina que troba refugi dins les praderies de posidònia, grans nacres, petits alevins de diferents espècies de peixos, sargs, salpes, plomalls, estrelles, cogombres de mar, garotes, fadrins i donzelles, llavions, tords i un llarg etc.

En la zona més rocosa vam poder contemplar també diferents tipus d'animals incrustants i d'opistobranquis, essent els més abundants els de l'espècie diaphorodoris papillata.



Una immersió senzilla però ben agradable, de la que vam poder gaudir durant aproximadament 70 minuts, amb una temperatura mínima de l'aigua de 14,5ºC , i això sí, amb una visibilitat horitzontal també reduïda d'uns 5m. aproximadament.

El grup de socis del CAS VILASUB, amb part de l'equip de Roses Sub, que van participar en aquesta jornada de busseig.
Des de VILASUB volem fer arribar el nostre agraïment a tot l'equip humà de ROSES SUB, per la seva gran atenció i per l'excel·lent tracte que en tot moment ens van dispensar, que van fer d'aquest dia una altra gran jornada de busseig plena de diversió i sorpreses, que ben aviat segur que repetirem.

Salut i bombolles!!

Text: Pau Asensio.
Fotografies: Roses Sub Dive Center, Pau Asensio, Juan García, Sisco Serran, Ferran Asensio, Joan Carles Gómez.